Allmänt om kontaktlinser

Har man friska ögon så är det inte många synfel som inte går att korrigera med kontaktlinser. Idag använder uppskattningsvis en kvarts miljon svenskar kontaktlinser. Linser brukar delas in i hårda (stabila) och mjuka. I Sverige är den vanligast med mjuka linser medan hårda har en mer begränsad användning.

Mjuka linser består av ett poröst plastmaterial. Den kan vara av lågvätsketyp (oftast innehållande cirka 40% vatten) eller högvätsketyp (cirka 70-85% vatten). Mjuka linser förbrukas på kort tid då de ej går att få "säkert" rena för att bäras på ögat. Vanligast i Sverige är de s k månadslinserna. Dessa finns för att korrigera enkla synfel men även de som har astigmatism kan få månadslinser.

Stabila linser kallas ofta för halvhårda linser och består av ett icke vattenupptagande plastmaterial. De är lätta att rengöra och samma par kan användas i flera år utan att bytas ut. Linserna "känns" mer på ögat och fodrar en tillväjningstid på ett par veckor. De stabila linserna ger i de flesta fall bättre synskärpa än mjuka linser.

Kostnaden för kontaktlinser beror helt och hållet på vilken lins du behöver. Skillnaderna kan vara ganska stora. Det kostar cirka 200:- per månad eller 2000-2500:- per år för de enklaste linserna. De linser som kostar mest ligger på runt 5000-5500:- per år.

Det finns uppenbara fördelar med att köpa sina kontaktlinser via Internet:

Upp till 70% lägre pris

Du får dina linser levererade direkt hem i brevlådan

De större butikerna har mycket bra telefonsupport

Medicinska produkter, t.ex. kontaktlinser, måste alltid vara identiska - oavsett var de säljs och av vem. Därför kan du vara säker på att alltid få exakt likadana kontaktlinser som du tidigare köpt av din optiker!

Det finns många amerikanska webbsajter som säljer billiga kontaktlinser. Om du väljer att köpa från någon av dessa, tänk på att du riskerar att ditt paket fastnar i tullen vilket gör att du får betala tull, moms, postens avgifter och moms på dessa avgifter!