Allmänt om kontaktlinser

Har man friska ögon så är det inte många synfel som inte går att korrigera med kontaktlinser. Idag använder uppskattningsvis en kvarts miljon svenskar kontaktlinser. Linser brukar delas in i hårda (stabila) och mjuka. I Sverige är den vanligast med mjuka linser medan hårda har en mer begränsad användning.
Kontaktlinser
Mjuka linser består av ett poröst plastmaterial. Den kan vara av lågvätsketyp (oftast innehållande cirka 40% vatten) eller högvätsketyp (cirka 70-85% vatten). Mjuka linser förbrukas på kort tid då de ej går att få ”säkert” rena för att bäras på ögat. Vanligast i Sverige är de s k månadslinserna. Dessa finns för att korrigera enkla synfel men även de som har astigmatism kan få månadslinser.

Månadslinserna sätts in på morgonen för att sedan tas ut på kvällen och förvaras i ett linsetui fyllt med linsvätska. Sköter man dessa linser kan man räkna med att de kommer att behålla kvalitén, vara bekväma samt fria från bakterier under hela perioden man använder dem.

Personer som växlar mellan linser och glasögon brukar hålla sig till endagslinser. Dessa linser är bekväma på så sätt att efter man använt dem en dag så slänger man dem. Linsskötsel är med andra ord inte nödvändigt med endagslinser.

En annan typ av lins som kräver minimal skötsel är dygnet runt linser. Precis som namnet antyder så används de dygnet runt och kräver därför inte heller någon form av skötsel. Silikon är ett vanligt material för dessa linser eftersom det släpper in och ut syre på ett bra sätt vilket är nödvändigt om man ska på linserna även över natten.

Har man haft läsglasögon och vill byta till kontaktlinser ska man använda progressiva linser. Dessa finns både som månadslinser och endagslinser. När man börjar komma upp i åldern är det inte ovanligt att man får problem med synen, ”ålderseende”, och då kan man använda bifokala linser för att avhjälpa problemet. Lider man av astigmatism, onormala brytningar i hornhinnan, kan detta korrigeras ned toriska linser. Numera finns det också färgade linser som ändrar ditt ögas utseende. Den här typen av lins finns både för personer med synfel såväl som för personer med perfekt syn.

Stabila linser kallas ofta för halvhårda linser och består av ett icke vattenupptagande plastmaterial. De är lätta att rengöra och samma par kan användas i flera år utan att bytas ut. Linserna ”känns” mer på ögat och fodrar en tillväjningstid på ett par veckor. De stabila linserna ger i de flesta fall bättre synskärpa än mjuka linser.

Kostnaden för kontaktlinser beror helt och hållet på vilken lins du behöver. Skillnaderna kan vara ganska stora. Det kostar cirka 200:- per månad eller 2000-2500:- per år för de enklaste linserna. De linser som kostar mest ligger på runt 5000-5500:- per år.

Det finns uppenbara fördelar med att köpa sina kontaktlinser via Internet:

• Upp till 70% lägre pris

• Du får dina linser levererade direkt hem i brevlådan

• De större butikerna har mycket bra telefonsupport

Medicinska produkter, t.ex. kontaktlinser, måste alltid vara identiska – oavsett var de säljs och av vem. Därför kan du vara säker på att alltid få exakt likadana kontaktlinser som du tidigare köpt av din optiker!

Det finns många amerikanska webbsajter som säljer billiga kontaktlinser. Om du väljer att köpa från någon av dessa, tänk på att du riskerar att ditt paket fastnar i tullen vilket gör att du får betala tull, moms, postens avgifter och moms på dessa avgifter!