Toriska linser

Toriska linser korrigerar astigmatism, vilket är ett synfel som orsakas av ojämnhet i hornhinnan och påverkar hur ögat bryter ljuset. Astigmatism är ett synfel som är svårare att korrigera för än till exempel närsynthet eller översynthet. Tidigare kunde man bara använda glasögon med så kallade cylinderglas. På senare tid har man också utvecklat kontaktlinser som korrigerar för astigmatism, så kallade toriska linser.
Toriska linser
Astigmatism kan också korrigeras kirurgiskt med till exempel excimerlaser, vilket också gör det möjligt att behandla svårare former av astigmatism som inte går att korrigera.
Såväl glasögon som kontaktlinser är för det mesta billigare på nätet än hos optiker. Det beror på att nätbutikerna endast är inriktade på försäljning och därför kan ha färre anställda, har stora lager och kan göra stora inköp.

När man beställer behöver man dock recept från en optiker för att kunna ange rätt värden. Även om du köper glasögon eller linser rekommenderas att du fortsätter besöka en optiker regelbundet. Socialstyrelsen rekommenderar att du låter dig synundersökas en gång per år.

Toriska linser finns både som dagslins och månadslins samt som hård och mjuk lins.

Populära toriska linser

 

Acuvue Toric
SofLens66 Toric
Focus Dailies Toric
Acuvue Toric
Johnson & Johnson
SofLens66 Toric
Bausch & Lomb
Focus Dailies Toric
CIBA Vision

 

Fequency Xcel Toric
Visitint Toric
Proclear Toric
Frequency Xcel Toric
Cooper Vision
Focus Visitint Toric
CIBA Vision
Proclear Toric
Cooper Vision