Viktigt att tänka på

Det finns några saker man bör tänka på när man skaffar sig färgade linser. Trots att färgade linser finns i flera storlekar som passar de flesta kommer det att finnas tillfällen när den färgade linsen delvis kommer att lägger sig över pupillen. Pupillen ändrar ständigt storlek för att anpassa sig till de varierande ljusförhållandena – så under exempelvis under natten kan det hända att din pupill är större än det genomskinliga centret på linsen. Du kan uppleva det som att din syn blir påverkad under dessa tillfällen. Skulle du få ett ihållande problem med detta är det viktigt att du kontaktar en ögonläkare.
Färgade linser - viktigt att tänka på
Precis som vid användande av vanliga linser ska man inte dela linser med någon annan eftersom man då riskerar att utsättas för skadliga bakterier. Färgade linser måste rengöras och desinfekteras med lämpliga och godkända rengöringsmedel. Samma sak som gäller med vanliga linser gäller med andra ord även för färgade linser.

Det går att köpa färgade linser utan att ha fått ett recept från sin optiker men det är inte att rekommendera då linserna bör vara anpassade efter just dina ögon. Detta för att de ska sitta så bekvämt som möjligt och skapa minimal irritation.