Hur väljer man rätt färg på sina linser?

Linssorter
Färgade linser finns tillgängliga för både personer med synfel som utan. Linser som bara ändrar ögats färg kallas ibland för kosmetiska linser. Har du ett ovanligare synfel, t.ex astigmatism, kan det bli svårare att hitta färgade linser, man bör i så fall vända sig till optikern eller butikerna och be om råd.
Färgade linser
Det finns idag flera varianter av färgade linser, som skiljer sig åt vad det gäller funktion och utseende:

Visibility Tints
Visibility Tints är vanliga linser med en lätt ljusblå eller grön nyans. Det är till för att linserna ska bli lättare att hantera, och ger knappast någon synbar förändring av ögats naturliga ögonfärg.

Enhancement tints
Har en starkare infärgning än Visibility Tints. Linserna förstärker (enhances) ögats naturliga ögonfärg och ger en mer intensiv blick. Fungerar bäst för personer med ljusa ögon som blå eller grönt.

Opaque Color Tints
Linser med ett färglager som täcker hela ytan och inte släpper igenom mycket av den naturliga färgen, till skillnad från enhancement tints. Det gör det möjligt att helt byta ögonfärg. Fungerar bäst för personer mörkare ögon, t.ex bruna.

Special Effects
Linser täckta med ett speciella mönster eller symboler. Det kan vara t.ex spiraler eller dollartecken. De kan också göra så det ser ut som man har kattögon eller göra ögonen helt svarta. Kan vara både opaque och tinted.

Light-Filtering Tints
Den nyaste typen av färgade linser är s.k. Light-filtering Tints. Linserna lyfter fram vissa färger och tonar ned andra, vilket gör att konturer framträder tydligare. Det är till fördel t.ex i sporter som tennis eller fotboll där man snabbt måste se vad som händer.

Hur väljer man rätt färg på sina linser?
Detta är den självklara frågan när man ska köpa färgade linser för första gången. Till stor del handlar om ens personlighet och vad man vill framhäva.

  • Jag vill att folk ska uppmärksamma min nya ögonfärg. Om så är fallet ska du förmodligen köpa färgade linser som folk noterar direkt. Är din naturliga ögonfärg exempelvis brun kan du vilja välja linser som är gröna eller blå och sticker ut från det normala. Ett annat exempel är om din hud är mörk och väljer ljusa linser. Om du använder ögonsmink kan det vara ett alternativ att välja kontaktlinser som skiljer sig från ögonskuggan eller mascaran.
  • Vill du att folk ska lägga märke till att du ser annorlunda ut men vill ha en mer subtil förändring finns det färgade linser även för dig. Har du blå ögon kan det tänkas vara ett bra alternativ att välja exempelvis gröna linser. Ett annat tänkbart alternativ är helt enkelt att förstärka den färgen som du har för tillfället.

Kom ihåg att du inte har linserna för evigt! Skulle du inte känna dig nöjd kan du byta till en annan typ av färgad lins till en väldigt låg kostnad.