Bra att veta

Det är enkelt att använda linser men eftersom de kan påverka ens ögon är det viktigt att sköta dem väl. Att använda gamla linser eller låna av andra är inte att rekommendera då det kan leda till ögoninfektion. Man bör gå till sin optiker minst en gång om året för att undersöka ögonen och se till att allt står rätt till.
Sätta in linser
När man hanterar sina linser är det viktigt att man har rena händer och att man inte kommer åt dem med någonting spetsigt, exempelvis naglarna, som kan skada dem. Tänk även på var du sätter på och tar ur dina linser. Till skillnad från vad många tror är badrum det minst lämpliga rummet hantera linserna eftersom badrum i regel är de mest bakteriefyllda rummen.

Sätt i och ta ut linserna
Man bör vara varsam när man sätter in eller tar ut dygnet-runt-linserna ur ögonen. Gör man fel kan man skada såväl linserna som ögonen. Här är några steg du kan använda när du hanterar dina linser.

Förberedelse

 1. Tvätta händera nog, helst med en tvål utan olja, lotion eller parfym. Torka händerna med en luddfri handduk.
 2. Hantera linserna med fingerspetsarna, aldrig naglarna eller ett vasst föremål. Kontrollera först om det finns skador eller smuts på linserna.
 3. Rengör linserna med linsvätskan om de är smutsiga.


Sätta i linserna

 1. Ta den första linsen mellan långfingret och pekfingret. Använd dina fria fingrar eller andra handen för dra ned det nedre ögonlocket, och den håll upp det övre ögonlocket.
 2. För linsen mot ögat medan du tittar rakt på linsen eller i en spegel. Placera linsen ovanpå pupillen.
 3. Släpp ögonlocken försiktligt och blinka några gånger. Har linsen hamnat på fel plats i ögat, blunda och massera försiktigt för att få den att hamna rätt.
 4. Har det kommit luftbubblor under linsen kan du sluta ögat och rulla försiktigt med det. Du kan också varsamt massera ögonlocken, men låt bli att gnugga.
 5. Gör på samma sätt när du sätter i den andra linsen.


Ta ut linserna

 1. Titta uppåt. Dra ner det nedre ögonlocket, och använd pek eller långfingret för att flytta linsen till den nedre delen av ögat.
 2. Nyp tag i linsen med pekfingret och tummen. Plocka ut den varsamt. Försök undvika att böja eller vika linsen.
 3. Upprepa med den andra linsen.